انبارگردانی چیست؟
یکی از مهمترین و زمانبر ترین کارهایی که در بیشتر انبار ها صورت می گیرد عملیات انبارگردانی می باشد. به عبارتی انبارگردانی به کارهای مختلف مربوط به نگهداری محصولات و کالاها در انبار های متعلق به تولیدی ها، شرکت ها و… گفته می شود. در واقع این کار یکی از رایجترین روشهای کنترل موجودی محصولات در انبار ها به شمار می رود. در صورتی که می خواهید اطلاعات بیشتری درباره انبارگردانی به دست بیاورید، توصیه میشود مقاله زیر را که توسط دفتر فنی مرسدس آماده شده است مطالعه فرمایید.
انبارگردانی در حسابداری چیست ؟!
به طور کلی انبارگردانی در حسابداری را میتوان به این گونه تعریف کرد که به کنترل فیزیکی فضای انبار، شمارش دستی موجودی انواع کالاها در یک بازه زمانی مشخص، بررسی عدم مغایرت آن کالا با موجودی ثبت شده در سیستم انبارداری و کاردکس کالا را عملیات انبارگردانی می گویند. برای هر کسب و کاری کنترل موجودی کالاها در انبار یک امر بسیار مهم است. انبارداران نقش بسیار مهمی در انجام این کار دارند و باید تعیین موجودی انبار، نظارت بر کلیه اجناس، حسابداری مربوط به آن و اصلاح مقادیر تغییر کرده را انجام دهند. استفاده از نرم افزارهای حسابداری کمک بسیار زیادی به عمل انبارگردانی نیز می کند و باعث صرفه جویی در وقت و کاهش خطا هنگام کار کارکنان می شود. ( مشخصات چاپ فاکتور رسمی دارایی )
انبارگردانی چه مزیت هایی دارد؟
همانطور که می دانید انواع مختلفی از انبارگردانی وجود دارد و این کار در دوره های زمانی مختلفی صورت میگیرد. استفاده از انبارگردانی برای یک شرکت مزایای بسیار زیادی دارد که از جمله آن میتوان به :
- تفکیک محصولات خراب یا معیوب از سالم
- کاهش اشتباهات کارکنان
- ایجاد توازن بین محصولات موجود در انبار و محصولات مورد نیاز که باید تهیه شوند
- جلوگیری از ثبت سفارش های تکراری
- جلوگیری از تغییر قیمت ناگهانی محصولات
- و …
روش های مختلف انبارگردانی برای مدیریت محصولات موجود در انبار
به علت تغییر پی در پی قیمت کالاها و محصولات در طول زمان، برخی از شرکت ها به جای تهیه گزارش در فصول مختلف سال، هر زمان که حسابدار یا مدیر مالی شرکت صلاح بداند، انبارگردانی را انجام میدهند. در ادامه با سه روش اصلی نحوه تهیه گزارش از موجودی انبار توسط انبارداران آشنا خواهیم شد.
- انبارگردانی در پایان سال برای تشخیص سود و ضرر شکل گرفته طی سال جاری : به صورت کلی انبارگردانی سالانه در پایان هر سال و دقیقا قبل از سال نو انجام می شود. این انبارگردانی برای مشخص کردن موجودی محصولات، میزان فروش در طی سال و بررسی سود و ضرر سالانه انجام می گردد. انبارگردانی پایان سال به شرکت ها کمک میکند تا مسائلی مانند خرابی محصولات و کمبود بودجه را برطرف کنند.
- انبارگردانی میان دوره : همانطور که از نامش پیداست این گزارش در اواسط سال تهیه می شود و تاثیر بسیار زیادی در نتایج گزارش پایان سال دارد. با پایان یافتن نیمه اول سال، شرکتها یک فرصت عالی برای شمارش محصولات خود و تطبیق دادن صورت حساب های مالی با موجودی انبار دارند. با انجام این انبارگردانی در میان سال، نتیجه انبارگردانی پایان سال بهتر و دقیق تر میشود.
- انبارگردانی تصادفی یا رندوم : در فصول مختلف سال طبق تشخیص حسابداری و مدیر مالی شرکت انبارگردانی تصادفی صورت می گیرد. با انجام این کار هرگونه وجود تفاوت بین کالا و اطلاعات ثبت شده در سیستم به سرعت شناسایی می شود. همچنین این کار باعث کاهش خطا در هنگام ثبت اطلاعات می گردد.
علاوه بر سه روش گفته شده در بالا، انبارگردانی می تواند حالت های مختلف یک شمارشی، دو شمارشی و سه شمارشی را نیز داشته باشد.
منظور از انبارگردانی یک شمارشی این است که شمارش محصولات موجود در انبار فقط یکبار انجام می شود و در صورتی که هیچگونه تفاوتی بین تعداد کالا و عدد کاردکس وجود نداشته باشد، گزارش موجودی انبار ثبت می شود. اما در صورتی که تفاوتی با کاردکس وجود داشته باشد، در صورت کم بودن موجودی سند کسری و در صورت اضافه بودن موجودی، سند اضافی صادر می شود.
در روش دو شمارشی همانطور که از نامش پیداست، شمارش موجودی محصولات انبار دوبار انجام میشود و ملاک صادر شدن گزارش، شمارش بار دوم است. روش سه شمارشی همانند دو شمارشی می باشد با این تفاوت که شمارش موجودی محصولات سه بار انجام می شود و ملاک صادر شدن گزارش بار سوم شمارش است. فاکتور رسمی معتبر ویژگیهای مهم
در هنگام شمارش کالاها برای انبار گردانی چه نکاتی باید رعایت شود؟
- بهتر است بررسی موجودی محصولات توسط دو نفر انجام شود، به این صورت که یک نفر عمل شمارش را انجام دهند و نفر دوم آن شمارش را تایید و ثبت نماید.
- در صورتی که موجودی محصولات بر اساس وزن آن ها ثبت میشود، باید مطمئن شوید تا وسایل لازم برای وزن کردن محصولات در دسترس باشد.
- بهتر است موجودی ها دو مرتبه و هر بار توسط یک گروه دو نفره انجام شود تا اشتباهی صورت نگیرد و گزارش ها دقیق باشند.
- شمارش محصولات باید به صورت اصولی انجام شود. این کار باعث می شود از دوباره شمردن و یا فراموش کردن شمارش بخشی از محصولات جلوگیری شود. همچنین تاثیر بسیار زیادی در صرفه جویی وقت دارد.
- کلیه برگه های سفارش و هرگونه تغییری که در آن ها به وجود میآید باید به وسیله هر دو نفری که شمارش را انجام میدهند امضا شود.
- محصولات فاسد، خراب، کم مصرف و غیر استاندارد باید با ذکر دلیل در برگه ها گزارش شوند.
- بهتر است تعدادی از موجودی های سربسته توسط گروه های شمارش کننده انبارگردانی مورد شمارش قرار بگیرند.
منظور از تگ انبارگردانی چیست؟
یکی از اساسی ترین و مهمترین بخش های انبارگردانی استفاده از تگ های انبارگردانی می باشد. این طرح ها برای آسان شدن شمارش کالاها، جلوگیری از تکرار شمارش محصولات و یا فراموش کردن شمارش برخی از کالاها استفاده می شود. قبل از شروع شمارش محصولات در انبارگردانی، لازم است که مشخصات هر محصول توسط تگ روی آن چسبیده باشد. هر کدام از تگهای انبارگردانی شامل اطلاعاتی مانند تعداد کالا، نام هر محصول، شرح کالا، محل نگهداری و غیره می باشد. دفاتر حسابداری چیست؟
ختم کلام
دفتر فنی مرسدس در این مقاله سعی کرد به تمام زوایای مختلف آموزش انبارگردانی بپردازد و پاسخ کاملی به تمام سوالات شما عزیزان در این باره بدهد. شما می توانید هر گونه سوال یا نظر ارزشمند خود را درباره این مقاله برای ما به اشتراک بگذارید.