منظور از فسخ قرارداد چیست؟
اگر شما در حال انجام هرگونه معامله کاری و یا مالی هستید، فسخ قرارداد موردی است که ممکن است با آن روبرو شوید. به صورت کلی فسخ قرارداد یکی از روشهای کاملا ارادی خاتمه قرارداد است؛ به این صورت که طرفین یا یکی از آن ها این حق را دارند که در مورد خاتمه دادن به یک قرارداد تصمیم بگیرد. دفتر فنی مرسدس در تلاش است تا طی مقاله زیر اطلاعات کافی درباره فسخ قرارداد را درخدمت شما عزیزان قرار دهد تا در صورت فسخ یک قرارداد، هیچگونه آسیب خاصی به طرفین معامله وارد نشود.
منظور از فسخ قرارداد چیست ؟!
به صورت کلی فسخ قرارداد به دو روش ممکن است. این فسخ گاهی با توافق طرفین و گاهی به وسیله حکم مستقیم قانون انجام می شود. قانون در برخی موارد برای جلوگیری از ضرری که ناخواسته توسط قرارداد به یکی از دو طرف معامله وارد میشود، به صورت مستقیم به آن شخص این اجازه را می دهد تا بتواند با انجام فسخ قرارداد از ضرر پیش رو جلوگیری کند. ( مشخصات چاپ فاکتور رسمی دارایی )
در چه شرایطی می توانیم یک معامله را فسخ کنیم؟
طبق ماده ۳۹۶ قانون مدنی خریدار یا فروشنده میتوانند تحت شرایط خاصی که در زیر آورده شده است، یک معامله غیر قابل فسخ را فسخ کند و از بین ببرد.
- اختیار فسخ معامله حیوان : هنگامی که حیوانات را مورد معامله قرار می دهیم به عنوان مثال مثلاً اگر فروشنده یک گله گوسفند را بفروشد و خریدار در قبال آن پولی پرداخت کند، بعد از سه روز از معامله خریدار حق فسخ معامله دارد.
- اختیار فسخ مجلس : زمانی که دو نفر معامله ای انجام می دهند، تا زمانی که آن دو نفر از هم جدا نشده باشند، اجازه فسخ قرارداد را دارند.
- اختیار فسخ شرط : اگر در طی قراردادی طرفین معامله اختیار فسخ معامله را برای خریدار یا فروشنده در قرارداد ذکر کنند، در صورتی که مشکلی مانند خلاف عمل به وعده به وجود بیاید، هر کدام از طرفین می توانند قرارداد را فسخ کند.
- اختیار فسخ تاخیر ثمن : تصور کنید شما میخواهید یک خودرو کارکرده را بفروشید و در مقابل مبلغی را از خریدار دریافت کنید اما زمان دقیقی برای دریافت پول و دادن خودرو به خریدار تعیین نشده باشد. در این صورت اگر سه روز از تاریخ قرارداد بگذرد و هنوز خریدار مبلغ توافق شده بابت خودرو را به فروشنده نداده باشد، فروشنده حق فسخ معامله را دارد.
- اختیار فسخ رویت و تخلف وصف : اگر در معامله ای طرفین بدون اینکه وسیله یا مال معامله شده را دیده باشند و از روی توصیفات آن را معامله کرده باشند و بعدا مشخص شود که طبق آن تعریف و وصف وسیله ای وجود ندارد، هر دو طرف حق دارند معامله را فسخ کنند.
- اختیار فسخ عیب : اگر در هنگام معامله یک وسیه ایرادی وجود داشته باشد و طرف مقابل از آن بی اطلاع باشد، فردی که مال و یا وسیله معیوب را دریافت کرده است قابلیت فسخ معامله را دارد.
- اختیار فسخ تدلیس: زمانی که یک فروشنده یا خریدار مال خود را بهتر از آن چیزی که هست نشان می دهد و طوری رفتار می کند که قیمت مال بیشتر به نظر بیاید، خریدار می تواند معامله را به هم بزند.
- اختیار فسخ شرکت : اگر در معامله ای مشخص شود که مقداری از مال فروخته شده متعلق به شخص دیگری است و آن شخص راضی به معامله نشود، خریدار میتواند معامله را به هم بزنم و پول خود را از فروشنده پس بگیرد.
- اختیار فسخ تخلف شرط : گاهی اوقات در بعضی از معاملات شرطی آورده می شود که در صورت اینکه یکی از طرفین از آن شرط در جهت تخلف استفاده کند، طرف دیگر حق فسخ معامله را دارد.
استفاده از مشاور در هنگام فسخ قرارداد چه کمکی می کند؟
بیشتر افراد در هنگام فسخ قرارداد از هیچ مشاوری کمک نمی گیرند و همین موضوع باعث میشود که آن ها آسیب ها و ضرر های جدی در هنگام فسخ قرارداد ببینند. بهتر است برای فسخ هرگونه قراردادی حتی آن هایی که در ابتدا بسیار ساده به نظر می رسند از یک مشاوره ماهر در این زمینه استفاده کنید. زیرا ممکن است فسخ قرارداد در طولانی مدت بسیار پیچیده شود و کار به دادگاه و جایگاه حقوقی برسد. اما اگر شما در ابتدا با یک فرد مشاور مشورت کنید، نیازی نیست تا درگیر این گونه مسائل شوید. زیرا ممکن است بسیاری از طرفین قرارداد اطلاعات کاملی از قوانین نداشته باشند و در حین فسخ قرارداد تصمیم به کارهایی بزنند که به نفع آن ها نیست.
دیگر مطالب خواندنی ما:
مشخصات فاکتور رسمی های مورد تایید دارایی
چاپ فاکتور رسمی لیست مشکلات فاکتور رسمی معتبر
فاکتور رسمی معتبر ویژگیهای مهم
در چه شرایطی فسخ قرارداد مقدور نمی باشد؟
- درصورتی که خریدار دار از مشکلات و ایرادات وسیله یا مال مورد معامله با خبر باشد، امکان فسخ قرارداد وجود ندارد.
- در صورتی که هنگام معامله شرط عدم بازپس دادن مال ثبت شود، امکان فسخ آن معامله وجود نخواهد داشت.
- اگر مشتری از عیوب موجود در معامله باخبر باشد و قرارداد را امضا کند، دیگر نمی تواند آن قرارداد را فسخ کند.
مراحل فسخ قرارداد به چه صورت است؟
همانطور که می دانیم فسخ قرارداد یک حق یک طرفه می باشد و فقط لازم است یک طرف معامله درخواست فسخ کند. به همین دلیل اگر هر یک از طرفین قرارداد با توجه به موارد ذکر شده در بالا تصمیم به فسخ قرارداد بگیرند، نیاز به توافق و رضایت طرف مقابل نیست. اما با تمام این تفاسیر طرف مقابل ممکن است فسخ قرارداد را رد کند و اگر مالی را از خریدار دریافت کرده است آن را پس ندهد. در چنین شرایطی فردی که درخواست فسخ قرارداد می دهد باید اظهارنامه ای ارسال نموده و مراتب فسخ را در قالب دادخواست فسخ قرارداد از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی به دادگاه ارائه کند.
سخن پایانی
دفتر فنی مرسدس در این مقاله سعی کرد تا شما را با فسخ قرارداد، انواع فسخ، شرایط فسخ و راه حل آن آشنا کند. چرا که در هرگونه معامله ای لازم است هر دو طرف به شرایط فسخ قرارداد آگاه باشند تا از ضرر ها و آسیب های ممکن جلوگیری شود. توصیه می شود در صورت هرگونه نیاز به فسخ قرارداد در معاملات خود، حتماً با یک مشاور ماهر و زبردست دراین زمینه مشورت کنید تا به درست ترین شکل عمل فسخ را انجام دهید. این کار هم مقرون به صرفه است و هم می تواند امنیت مال شما را تعیین کند.